Orchideák | eterracotta.hu

Orchideák

2019 április 15
Az orchideafélék figyelemre méltó számú, 22-30000 fajjal képviseltetik magukat a növényvilágban. Ezen felül számos hibrid faj létrejött a nemzetség evolúciója során.

Elsősorban ennek az elképesztő változatosságnak, a jellegzetes szépségű virágaiknak, egzotikus megjelenésüknek köszönhetik hosszú évek óta tartó töretlen népszerűségüket, annak ellenére is, hogy a növény gondozása sokszor gyakorlott növénytartók számára is kihívást jelenthet.

Csaknem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak a száraz sivatagok és a sarkvidéki területek kivételével. A legtöbb fajnak Dél-Amerika és Ázsia ad otthont, ezért jellemzően nedves, párás környezetben érzik jól magukat. 

 

 

Az orchideafélék figyelemre méltó számú, 22-30000 fajjal képviseltetik magukat a növényvilágban. Ezen felül számos hibrid faj létrejött a nemzetség evolúciója során. Elsősorban ennek az elképesztő változatosságnak, a jellegzetes szépségű virágaiknak, egzotikus megjelenésüknek köszönhetik hosszú évek óta tartó töretlen népszerűségüket, annak ellenére is, hogy a növény gondozása sokszor gyakorlott növénytartók számára is kihívást jelenthet.

Csaknem minden szárazföldi élőhelyen előfordulnak a száraz sivatagok és a sarkvidéki területek kivételével. A legtöbb fajnak Dél-Amerika és Ázsia ad otthont, ezért jellemzően nedves, párás környezetben érzik jól magukat.

Hazánkban 47 faj őshonos, melyek a kevésbé látványos megjelenésű talajlakó orchideák közé tartoznak. Legtöbbjük szigorúan védett, ezért leszakításuk, gyűjtésük komoly pénzbírságot von maga után.

Az orchidea az 1700-as években kezdte meg európai hódítását, igazán elterjedni viszont csak a XIX. században tudott, a korábban költséges és hosszú hajóúton behozott növények, megfelelő gondozás hiányában nagyrészt elpusztultak. A termesztés a XX. századtól vált lehetségessé laboratóriumi körülmények között.

A Phalaenopsis vagy közismertebb nevén a lepkeorchidea a legnépszerűbb és legelterjedtebb orchideafajta. Népszerűségét a viszonylag egyszerű kezelhetőségének és hosszan tartó virágzási időszakának köszönheti. Növekedési időszakuk a nyári hónapokra tehető, virágzás a téli hónapokban várható, mely ideális körülmények között akár 1-2 hónapon át is tarthat. Természetes környezetükben, a trópusi erdőkben epifita életmódot folytatnak. Fák ágain, törzsein, vagy sziklákon rögzítik magukat különleges gyökérzetük segítségével. 

 

Mire figyeljünk?

Tartásakor biztosítani kell számukra elegendő szűrt fényt, keleti, nyugati tájolású ablakpárkányunkon minden bizonnyal jól érzik majd magukat. Tűző napfénynek nem szabad kitenni, ezért ha nyáron kihelyeznénk a szabadba, biztosítsunk számukra legalább félárnyékos helyet.

A locsolásnál nagyon oda kell figyelnünk, mert rendkívül érzékeny a túl és alul öntőzésre egyaránt. Általában heti egyszeri öntözés bőségesen elegendő számukra. Érdemes átlátszó, speciálisan orchideák számára készült műanyag kaspót választanunk, így folyamatosan ellenőrizni tudjuk a gyökerek állapotát és az öntözöttség szintjét. Bizonyos fajok a gyökereken keresztül fotoszintézisre is képesek, ezért is fontos, hogy a fény eljuthasson hozzájuk. Ha van rá lehetőségünk öntözzük esővízzel, mert érzékenyek a víz keménységére. Ha erre nincs lehetőségünk használjunk felforralt, majd szobahőmérsékletűre visszahűtött csapvizet az öntözéshez.

Orchideánk számára az ideális hőmérséklet 20-25 °C között van, 16°C-nál alacsonyabb hőmérséklet alatt hamar elpusztulnak.

Az orchideákat érdemes 2-3 évente átültetni speciálisan számukra kifejlesztett ültető közegbe. Az átültetést célszerű az áprilistól szeptemberig tartó időszakban elvégezni.

Tápanyag igényük magas, ennek pótlásáról gondoskodjunk rendszeresen (minden 3-4. öntözés során) speciálisan számukra kifejlesztett tápoldatokkal.

Az orchideák tartása körülményesnek tűnhet, de gondozásuk hamar rutinná válik.

Megfelelő odafigyeléssel és türelemmel hosszú távon lakásunk díszei lehetnek,szépségükkel meghálálják a gondoskodást. 

Hozzászólások

Írjon véleményt!